Whatsapp Zakelijk gebruiken

W

Een belangrijke vuistregel voor een bedrijf is dat klanten je goed kunnen bereiken. Dat je klaar staat bij eventuele vragen. Hoe meer contactmogelijkheden voor je bedrijf, des te beter! Dat wekt vertrouwen. En het verlaagt de drempel voor je bezoeker om klant te worden. Whatsapp wordt veel gebruikt in Nederland. Een uitstekende reden om Whatsapp zakelijk in te zetten zodat je klanten je ook hiermee kunnen bereiken!

Ik was al lang op zoek naar een manier om Whatsapp zakelijk gebruik eenvoudig en betaalbaar toe te passen. Er wordt immers heel wat gecommuniceerd via Whatsapp. Als innovatief bedrijf hoor je hier dan op in te spelen en mee te doen! Op de gebruikelijke manier Whatsapp zakelijk gebruik heb ik altijd een ‘gedoe’ gevonden. Struikelblokken die ik heb ervaren: Een los slingerend mobieltje (wat je telkens kwijt bent, omdat) meerdere collega’s er gebruik van moeten maken. Gepriegel bij het tikken van reacties. Afbeeldingen die je ontvangt, moet je vervolgens nog doormailen naar je eigen e-mailadres. Afijn, op deze manier Whatsapp zakelijk gebruik vond ik niet erg praktisch.

Ik vond het overigens merkwaardig dat hier nog geen eenvoudige services of websites voor bestonden. Waarbij je een bijv. 06 nummer krijgt, en Whatsapp gesprekken online kunt beheren. Ik heb deze services tenminste nog niet kunnen vinden. Of met (veel te) veel toeters en bellen, tegen torenhoge kosten en daardoor alleen geschikt voor de ‘grote jongens’.

Goed nieuws: het is nu eindelijk makkelijk geworden voor Whatsapp zakelijk gebruik! En nog  gratis ook! Whatsapp heeft onlangs het gratis ‘Whatsapp Web’ geïntroduceerd. Je hebt nog wel een smartphone met Whatsapp nodig, maar je kunt al je Whatsapp-gesprekken bijhouden, volgen en voeren op je computer. Lekker praktisch berichten schrijven met het toetsenbord. En afbeeldingen kun je eenvoudig bekijken, downloaden en uploaden. Whatsapp Web leent zich uitstekend voor Whatsapp zakelijk gebruik en Whatsapp zakelijk inzetten!

Wat heb je nodig?

 • Een smartphone met camera (een ouder model die je over hebt is prima). Let op: géén iPhone; die wordt nog niet ondersteund!
 • Een prepay SIM kaartje (een abonnement kan ook; maar aangezien we het mobiele netwerk niet gaan gebruiken willen we het liefst geen vaste, maandelijkse kosten)
 • De smartphone dient verbonden te zijn met je wifi-netwerk
 • Whatsapp geïnstalleerd en geactiveerd op de Android smartphone
 • Een PC met de browser Google Chrome geïnstalleerd (heb je Google Chrome nog niet geïnstalleerd, ga naar www.google.com/chrome

Hoe zet je het op?

 1. Ga op je computer met Google Chrome naar web.whatsapp.com
 2. Ga op je smartphone met Whatsapp naar de nieuwe menu-optie ‘Whatsapp Web’
 3. Scan de QR-code op het computerscherm met de camera van je smartphone

Je kunt deze ‘koppeling’ op meerdere PC’s uitvoeren. Whatsapp Web werkt op moment van schrijven alléén met de de browsers Google Chrome, Firefox of Opera. Maar installeren van een van deze browsers op je PC is zo gepiept (zie voorgaande link voor Google Chrome).

Let op: je kunt maar met één PC tegelijkertijd Whatsapp Web gebruiken. Maar dat is eenvoudig te overzien. Je krijgt namelijk netjes een melding als een andere PC de Whatsapp verbinding heeft ‘overgenomen’. Zo kun je eenvoudig het Whatsapp nummer delen met een of meer collega’s op verschillende PC’s.

Nog wat tips…

Om nog vlotter Whatsapp zakelijk gebruik mogelijk te maken, wil ik je nog wat extra tips geven:

 • Stel de smartphone in dat deze geen data mag verbruiken van het mobiele netwerk. Dat is immers ook niet nodig, want deze is verbonden met je wifi-netwerk. Het kan echter wel eens gebeuren dat de smartphone data verbruikt van het mobiele netwerk. Dit kan resulteren in onverwachte kosten of dat je beltegoed opraakt. Als je een Android smartphone gebruikt, ga dan naar ‘Instellingen’, vervolgens ‘Gegevensgebruik’ en vink hier ‘Mobiele gegevens’ uit.
 • Whatsapp Web vraagt de eerste keer of deze bureaublad-meldingen mag geven bij nieuwe Whatsapp berichten. Geef hier toestemming voor! Zelfs als de Google Chrome browser niet in beeld is, krijg je een pop-up melding rechtsonder en een bijbehorend geluidssignaal als er een nieuw bericht is. Zo lijkt het net op het ontvangen van nieuwe e-mail in Outlook. Erg prettig!
 • Stel de URL van Whatsapp Web in als startpagina van Chrome. Dan kun je meteen beginnen als je Chrome opstart. Dit is vooral praktisch als je normaliter een andere browser (zoals Internet Explorer) gebruikt. Je kunt Chrome dan specifiek gebruiken voor Whatsapp.
 • Vergeet niet om je Whatsapp nummer duidelijk op je website te vermelden.
 • Vermeld dat het 06 nummer alléén voor Whatsapp berichten is en niet voor spraak-gesprekken bereikbaar is. Doe dit zowel op je website als bij de ‘status’ van je Whatsapp profiel! Anders gaan klanten je ook bellen op je Whatsapp 06-nummer. Je zult waarschijnlijk al een vast telefoonnummer voor spraak-oproepen hebben. Een extra telefoonnummer voor spraak-oproepen kan tevens verwarrend zijn voor je klanten.
 • Je kunt ook zorgen dat de mobiel niet bereikbaar is voor spraakoproepen. Klanten krijgen dan een ‘niet bereikbaar’ melding als ze het 06-nummer bellen. Je kunt hiervoor een gratis Android app gebruiken. Deze app schakelt de ‘radio’ van de mobiele telefoon uit, waarbij wifi gewoon blijft werken. Installeer hiervoor deze app: Cell Radio ShutOff.
 • De smartphone kun gewoon in een kast laten liggen (wel aan de lader natuurlijk!). De QR-code scannen is namelijk maar eenmalig. Let op dat je op die plek een goede en stabiele wifi-ontvangst hebt!
 • In principe is het na activeren van Whatsapp het ook niet meer nodig een SIM-kaart in het toestel te hebben. Maar zorg voor de zekerheid dat je wel geldig beltegoed houdt, zodat het 06-nummer van jou blijft! Een verlopen 06-nummer kan immers opnieuw uitgegeven worden.
 • In Whatsapp heb je de mogelijkheid om een naam en afbeelding in te stellen. Gebruik deze voor je bedrijfsnaam en je bedrijfslogo. Dan is het helemaal ‘af’!
 • Whatsapp is de mogelijkheden van Whatsapp Web nog aan het uitbreiden. Op moment van schrijven is het niet mogelijk op de computer Whatsapp berichten te verwijderen en/of te archiveren. Daar heb je de smartphone voorlopig dus nog even voor nodig. Leg de smartphone dus niet té ver weg zodat je af en toe je afgewerkte gesprekken nog kunt archiveren (of verwijderen). Dan blijft het overzichtelijk.
 • Ondersteuning voor andere browsers (bijv. Internet Explorer) wordt nog aan gewerkt. Op zich is dat voor nu niet erg, je zou Chrome alleen en speciaal voor Whatsapp Web kunnen gebruiken. Je kunt de browser dan ook open laten staan als je op de computer aan het werkt bent. Je ontvangt dan netjes pop-up meldingen bij nieuwe berichten rechtsonder van het scherm. Net zoals e-mail in Outlook.

Wat vind jij?

Hoe gebruik jij Whatsapp zakelijk voor je bedrijf of onderneming? Heb je nog vragen of meer tips met betrekking tot Whatsapp zakelijk inzetten? Heb je nieuwe inzichten voor Whatsapp zakelijk gebruik? Ik ben er erg benieuwd naar! Laat een reactie achter!

Laat een reactie achter