Sitemap Maken voor je website

S

Als je iets toevoegt of wijzigt op je website zul je merken dat de zoekresultaten van Google niet meteen bijgewerkt worden. Het kan soms best lang duren voordat je nieuwe pagina of content zichtbaar is. Zoekmachines zijn continue bezig om alle websites op het internet af te speuren en te indexeren. Ook jouw website ontkomt hier (gelukkig) niet aan! Met als doel alle informatie in de zoekresultaten op te nemen. Dit proces kost ontzettend veel rekenkracht, en gaat daarom ook niet altijd even snel. Je zult daarom merken dat de zoekresultaten niet altijd actueel en up-to-date zijn; als je iets nieuws hebt geplaatst of gewijzigd op je website. En dat kan best vervelend zijn, bijv. bij een prijswijziging of aangepaste openingstijden. Nog veel belangrijker: nieuwe artikelen, producten of content wil je zo snel mogelijk in de zoekresultaten laten verschijnen. Je wilt immers wél gevonden worden om je concurrentie voor te blijven!

Om Google (en andere zoekmachines) de weg te wijzen, maken we gebruik van een zgn. ‘sitemap’. Dit is letterlijk een plattegrond voor je website. In dit artikel gaan we een sitemap maken en goed implementeren. Zodoende wordt ook Google sneller op de hoogte gebracht bij nieuwe pagina’s en/of wijzigingen op je website; en kunnen bezoekers je zo snel mogelijk gaan vinden!

Inhoudsopgave

Wat is een sitemap?
Heb ik (al) een sitemap?
Hoe een sitemap maken?
Optie A: Yoast WordPress SEO
Optie B: XML Sitemap Generator
Naar je sitemap verwijzen
Je sitemap controleren
Je sitemap aanmelden bij Google

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een .xml tekstbestand op je website, waar al je websitepagina’s (de URLs) in worden vermeld. Hierdoor dient de sitemap als een soort van ‘plattegrond’ voor je website, speciaal voor de zoekmachines.

Bij grote websites (zoals bol.com met duizenden pagina’s) wordt de sitemap vaak opgedeeld in meerdere, kleinere bestandjes. Dit zodat ze meer ‘hap-klaar’ te downloaden en te bekijken zijn voor zoekmachines als Google.

Optioneel kan in een sitemap extra, relevante informatie worden geplaatst. Veelgebruikt en handig zijn de wijzigingsdatum en prioriteitswaarde. Door middel van de wijzigingsdatum informeren we de zoekmachines wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt. De prioriteitswaarde geeft aan welke pagina’s belangrijker zijn, en waar als eerste naar gekeken moet worden.

Bij veel websites is er maar 1 sitemap-bestand aanwezig en heeft deze een heldere bestandsnaam: sitemap.xml. Maar dit kan ook een andere bestandsnaam zijn (bijv. sitemap_index.xml). Of uit meerdere bestanden bestaan (zoals het voorbeeld van Bol.com). Een zoekmachine kan, net zoals jij en ik, niet ‘weten’ waar ze deze bestand(en) kan vinden en hoe ze genoemd zijn. We geven daarom in ander, ‘universeel’ bestand genaamd ‘robots.txt’ aan wat de exacte bestandsnaam en locatie (URL) is van je sitemap. Zodoende weten de zoekmachines precies waar ze het sitemap-bestand kunnen vinden.

Heb ik (al) een sitemap?

Het kán zijn dat de software van je website (ook wel de CMS genoemd) reeds een sitemap maakt. Je kunt dit controleren in 2 stappen:

 1. Verwijzing in robots.txt
  Ga naar: <jewebsiteadres/robots.txt
  Bijv.:  www.pietersenrijwielen.nl/robots.txt
  De verwijzende regel in dit tekst-bestandje begint met ‘Sitemap:’ en hierachter staat het webadres (de URL) naar je sitemap. Bestaat het robots.txt-bestandje niet? Of kun je er geen ‘Sitemap:’ regel in vinden? Dan kán het betekenen dat je geen sitemap hebt.
 2. Aanwezigheid sitemap.xml
  Ga naar: <jewebsiteadres>/sitemap.xml of <jewebsiteadres>/sitemap_index.xml
  Bijv.: www.pietersenrijwielen.nl/sitemap.xml of www.pietersenrijwielen.nl/sitemap_index.xml

Hiermee open je de sitemap. Of niet: je kunt ook een foutmelding krijgen dat de pagina niet bestaat. Dit kán betekenen dat je geen sitemap hebt, of deze aanwezig is met een andere bestandsnaam.

Als je bij beide punten geen positief resultaat hebt, heb je waarschijnlijk geen sitemap. Het kan ook betekenen dat je wél (ergens) een sitemap-bestand hebt staan, maar dat de bestandsnaam onbekend is en/of hier niet naar verwezen wordt in de robots.txt. Geen zorgen, lees dan vooral verder hoe we een sitemap maken, en deze correct en ‘hap-klaar’ implementeren voor o.a. Google.

Hoe een sitemap maken?

Ik houd zelf van gemak en iets waar ik geen omkijken naar heb! Ik raad aan iets te gebruiken welke de sitemap automatisch bijhoudt. In principe is het mogelijk het sitemap-bestand zelf handmatig bij te houden. Dat wil zeggen: telkens als je een websitepagina toevoegt, aanpast of verwijderd dit te noteren in de sitemap. De sitemap is immers niets meer dan een simpel tekstbestandje met een opsomming van al je websitepagina’s. Toch raad ik je dit echt van harte af! Dit ‘handwerk’ is wel te doen bij (hele) kleine websites, maar bij (iets) grotere website echt géén doen. Naast dat het arbeidsintensief is, je zeer consequent en nauwkeurig moet werken, liggen tikfouten voor de hand. Deze resulteren in foutmeldingen, welke weer negatief uitpakken voor je vindbaarheid.

We hebben dus een plugin of programma’tje nodig welke dit automatisch en ‘onder water’ doet zodat we er geen omkijk naar hebben. Daar zijn computers toch voor? Kort door de bocht heb ik 2 kant-en-klare opties:

Gebruik je wél WordPress? Ga naar optie A voor de plugin Yoast WordPress SEO
Gebruik je géén WordPress? Ga naar optie B voor de XML sitemap generator

Optie A: Yoast WordPress SEO

Een eenvoudige oplossing voor WordPress sites voor een sitemap maken. Zoek bij plugins naar ‘WordPress SEO’ van Yoast. Deze plugin zorgt, naast nog veel meer handige opties om je website beter vindbaar te maken, voor een automatische sitemap waar je nooit omkijken meer naar hebt.

Na installatie van de plugin hoef je enkel en alleen maar een vinkje aan te zetten. Ga in WordPress naar ‘SEO’ en naar ‘XML sitemaps’. Vink de optie aan om de sitemap-functie aan te zetten. Klik voor de zekerheid na opslaan nog even op de button hieronder om je nieuwe sitemap te bekijken. Dan weet je zeker dat het werkt!

Optie B: XML Sitemap Generator

Voor overige websites welke niet op WordPress werken is dit een uitstekende oplossing om een sitemap te maken. Hoe het werkt: op een gepland, terugkomend tijdstip ‘scant’ de XML Sitemap Generator je complete website. Alle gevonden pagina’s waar een link naar bestaat worden in de sitemap geplaatst.

Deze ‘scan’ dient regelmatig te worden uitgevoerd om de sitemap actueel te houden, en kan ook wel even duren om te maken. Mijn advies is om de scan op een vaste dag in de week in te stellen middels een ‘cron job’ op je webserver. Je website-hoster kan je hiermee helpen. Het scannen gebeurt dan vervolgens achter de schermen en je hebt er zelf geen omkijken of erg meer in. Een nadeel kan zijn dat je hoster gaat zeuren! Waarom? Als de XML Sitemap Generator je website gaat ‘scannen’ worden in korte tijd namelijk alle pagina’s van je website supersnel en achtereenvolgens geopend. Dit proces kost op deze manier de nodige computerkracht en bandbreedte. Maar één keer in de week moet geen probleem zijn. Vraag dit even na aan de hoster van je website voor de zekerheid!

De XML Sitemap Generator is helaas niet gratis. Maar voor de prijs van $20 kun je het zeker niet laten vind ik. Je kunt het vinden op https:/C:/xampp/htdocs/erikmolenaar-OUD.xml-sitemaps.com bij Unlimited Sitemap Generator. Je dient dit zgn. PHP programma te installeren op je webserver. Wellicht heb je hulp nodig van je websitebeheerder of -hoster. Voor bovengenoemde prijs indexeert het programma een onbeperkt aantal pagina’s op je website. Het programma is dan van jou en je hoeft nooit meer (bij) te betalen. Voor $10 meer installeren ze het trouwens ook kant-en-klaar voor je.

Je kunt de XML Sitemap Generator ook eerst gratis uitproberen op hun website. De gratis online versie (Free Online Sitemap Generator) werkt tot een maximum van 500 website pagina’s. Sinds kort is er ook een betaalde online variant in een abonnementsvorm (Online PRO Service). De exacte kosten liggen aan het aantal websitepagina’s. Maar bij grotere websites met veel pagina’s kan het dan veel meer gaan kosten dan bovengenoemd bedrag(je). Vandaar blijft mijn advies om het programma eenmalig te kopen (eventueel inclusief installatie), dan ben je in één keer klaar!

Naar je sitemap verwijzen

Zoals eerder vermeldt kan je sitemap verschillende bestandsnamen hebben. We willen zoekmachines zoals Google de juiste weg wijzen naar je sitemap. Hiervoor gebruiken we een bestand genaamd robots.txt.

Dit tekstbestandje is speciaal bedoeld voor de ‘robots’ van het internet: de geautomatiseerde, altijd scannende en speurende zoekmachines zoals Google. Deze zijn continue op zoek naar nieuwe content, om op te nemen in de zoekresultaten. In robots.txt staat wat er wel (en niet) van je website opgenomen mag worden in zoekresultaten van o.a. Google, én wat de bestandsnaam en -locatie is van je sitemap.

Zoekmachines kunnen namelijk niet weten hoe het bestand van je sitemap heet en waar dit bestand precies staat. Daar bestaat geen afgesproken standaard voor. Daarom is robots.txt in het leven geroepen. Dit universele bestand bevat o.a. een verwijzing naar de exacte bestandsnaam en locatie van je sitemap. Zodoende weten zoekmachines precies waar ze je sitemap kunnen vinden!

Het robots.txt bestand is zo gemaakt. Het kan zijn dat de CMS van je website reeds een robots.txt bestand heeft aangemaakt, maar dat hier (nog) geen verwijzing naar de sitemap in staat. Je kunt het bestandje aanmaken in het programma Kladblok/Notepad in Windows, deze opslaan als robots.txt en uploaden naar de hoofdmap (root) van je website. Een voorbeeld kan zijn:

User-agent: *
Sitemap: http:/C:/xampp/htdocs/erikmolenaar-OUD.jouwwebsiteadres.nl/sitemap.xml

Je sitemap controleren

Ga terug naar ‘Heb ik al een sitemap’ en controleer met behulp van de 2 stappen of er correct naar je sitemap wordt verwezen in robots.txt, en of het sitemap-bestand te benaderen is vanuit je webbrowser.

Je sitemap aanmelden bij Google

Je sitemap is als het goed is nu functioneel en eigenlijk ben je klaar. Door het robots.txt bestandje weet ook Google waar ze je sitemap kunnen vinden. Maar lees nog even verder! Ik wil nog een stapje verder gaan om het proces nog wat te versnellen…!

Het is mogelijk je sitemap bij Google Webmasters aan te melden. De sitemap is dan direct zichtbaar, en je website zal nog sneller in de zoekresultaten worden opgenomen. Bijkomend voordeel is ook dat je dan direct inzage hebt of de sitemap correct is aangemaakt. En: of er misschien nog fouten in zitten welke verbeterd moeten worden!

Heb je nog géén Google Webmasters account? Volg mijn ultieme gids voor het lanceren voor een nieuwe website en lees hoe je je aanmeldt voor Google Webmasters.

Na het inloggen op Google Webmasters kom je uit op het ‘Dashboard’. Klik op  de grijze balk van ‘Sitemaps’.

Klik nu op de opvallende rode knop ‘Sitemap toevoegen/testen’. In het lege witte vak geef je nu de bestandsnaam op van je sitemap. Dit is dezelfde bestandsnaam als in je robots.txt bestand staat. Bijv.: sitemap.xml.

Ik kan aanraden eerst de knop ‘Sitemap testen’ uit te proberen. Hiermee check je of Google bij de sitemap kan komen, er geen fouten in je sitemap zitten. Krijg je melding dat alles in orde is? Klik daarna op de opvallende, blauwe knop ‘Sitemap verzenden’. Hiermee voeg je je sitemap definitief toe en doet Google de rest.

Na het toevoegen zie je de bestandsnaam onder deze pagina terug bij ‘Sitemaps (alle inhoudstypen’. Op het dashboard zal je na enkele dagen zien dat je website pagina’s geïndexeerd zullen zijn, als in deze afbeelding:

En nu jij.

Heb jij al een sitemap? Heb je WordPress of een ander CMS, en gebruik je een andere handige applicatie voor het maken van een sitemap? Heb je nog goede tips of vragen? Ik ben erg benieuwd, laat een reactie achter!

Laat een reactie achter